ID-100322430I dag er det blevet en alment accepteret sandhed, at der er forskel på mænd og kvinders sexlyst.

Trods kvindefrigørelsen og den seksuelle revolution i 60´erne, ses der stadig skævt til kvinder der er seksuelt udfarende. Generelt opfattes kvinder med stor seksuel lyst som et særsyn, og ofte benævnes disse kvinders lyst som en ”maskulin seksualitet”, men er der vitterlig forskel på mænd og kvinders seksuelle lyst?

Der findes mange studier af kvinder og mænds sexlyst, men ingen studier der berettiger til denne konklusion. Og alligevel så er det en af de mest sejlivede myter om kønnene.

Den britiske TV-journalist Malcolm Muggeridge har udtalt:
”At have sex på hjernen er et meget utilfredsstillende sted at have det”.
Ikke desto mindre er det netop i hjernen sex opstår. Eller rettere lysten til sex opstår i det limbiske system, den gamle del af forhjernen.

”Spontan” eller ”receptiv sexlyst”
Forskere som Helen Fisher, Lucy Brown, Justin Garcia, Donatella Marazziti, Stefano Baroni, Meridith Chivers, Ellen Berscheid, Diane Witt, Arthur Arun m.fl. har studeret menneskets seksualitet.

Ud fra deres forskning ved vi eksempelvis, at hvor ni ud af ti mænd kan få spontan lyst til sex, så er det kun seks ud af ti kvinder der oplever spontan sexlyst.

Det vi kan udlede af dette, er ikke at kvinder har mindre lyst end mænd. Men vi kan konstatere, at 40 procent af kvinder og 10 procent af mænd har det der kaldes ”en receptiv sexlyst”, eller ”modtagende lyst”. Det vil sige at både et flertal af mænd og et flertal af kvinder har det, vi kalder spontan lyst.

Statistisk set er det derfor misvisende, at de 40 procent fremstilles som ”normen”, når kvindebladene og sexologer udtaler sig om kvinders seksualitet.

Lysten til sex opstår hos de fleste i hjernen – vi får en tanke og så sender hjernen signaler ud i kroppen, som får blodbanerne til at sende blod ned i vores kønsdele – det gælder både mænd og kvinder og kaldes ”genital lyst” eller ”fysisk lyst”.

Hos nogle mennesker er kommandovejen af ukendte årsager byttet rundt, og hos disse mennesker kræver det fysisk stimuli, før hjernen registrerer den seksuelle lyst og sender signaler ud i kroppen.

Det er altså ikke lysten der er forskellig, men måden vi har lyst eller opnår lyst på, der er forskellig, og igen den er ikke kønsbestemt, men afhængig af hvordan vores hjerne fungerer.

Mange af os er desværre opdraget til at tro, at manden altid er klar til sex, hvilket giver mænd med receptiv sexlyst en følelse af ”ikke at slå til” som mand. Jeg har ligeledes mødt kvinder som har følt, at de ikke virkede seksuelt tiltrækkende på manden, fordi de ikke vidste at mænd kan have en receptiv sexlyst.

Mænd har oftere lyst til sex end kvinder
Kvinder med en høj libido bliver ofte omtalt nedsættende. Der er noget ”slutty” over en kvinde som står ved at hun elsker sex.

I 2007 udgav Meridith Chivers en rapport* om studier af ”Seksuel respons hos personer af forskellige køn og seksuel orientering”.

Chivers lavede over 130 forsøg, hvor testpersonerne selv skulle notere på et skema, hvor ophidset de blev under forsøget, og samtidig blev blodtilførslen i kønsorganerne målt elektronisk.

Det bemærkelsesværdige var, at mændenes svar stemte overens med det som de elektroniske målinger viste, hvorimod kvindernes svar ikke stemte overens med de objektive målinger af deres fysiske lyst.

Selvom det ikke siger noget eksplicit om kvinders seksuelle lyst, så viser forsøgene dog et tydeligt tegn på, at selv i vestlige og frisindede kulturer lærer kvinder at undertrykke deres seksualitet.

En seksuel ”undertrykkelse”, der i 2015 holdes i live når sexologer og medier konstant taler om ”forskellen på mænd og kvinders sexlyst”.

Vil du vide noget mere om lyst så anbefaler jeg Jesper Bay-Hansens bog ”Få mere lyst” samt Daniel Bergners bog ”What Do Women Want”